ICDVV

Valea Calugareasca

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificatie Valea Cãlugãreascã

pe 13 iunie 2013

culoarInstitutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificatie Valea Cãlugãreascã a fost înfiinţat în anul 1967, în scopul coordonării activităţii de cercetare  şi extensie în domeniul viticulturii şi vinificaţiei la nivel naţional.

Sediul Institutului se află situat în centrul viticol Valea Călugărească la 12 km Est de municipiul Ploieşti, plantaţiile viticole ale institutului ocupând zona colinelor subcarpatice cu altitudini cuprinse între 156-320 m, situate în partea stângă a şoselei Ploieşti – Buzău şi în zona depresionară din dreptul satului Chiţorani. Ele sunt amplasate în cea mai mare parte pe versanţi cu expoziţie sudică, sud-estică şi sud-vestică, a căror pantă variază între 8 şi 30%.

Condiţiile climatice din zonă sunt favorabile culturii viţei de vie pentru vinuri albe şi roşii şi obţinerii unor producţii  de calitate superioară.

Majoritatea solurilor prezintă condiţii favorabile culturii viţei de vie şi obţinerii unor producţii de calitate, având în general o textură luto-argiloasă (30-45% argilă), cu un pH aproape de neutru şi o aprovizionare în general bună în humus (2-3%) şi elemente minerale utile.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească este unitate cu personalitate juridică, înfiinţată prin Legea nr. 45/2009, cu modificarile si completarile ulterioare privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti“ si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare şi prin Hotărârea de guvern nr 1881/2005.

Activitatea de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica coordonata de Institut, se realizeaza în laboratoarele, statiile pilot si câmpurile experimentale proprii si in 7 Statiuni de cercetare, amplasate în principalele podgorii din tara (Blaj, Bujoru, Drãgãsani, Iasi, Minis, Murfatlar , Odobesti).

            Baza materială de care dispune Institutul este compusă din:

¨    Laboratoare moderne de cercetare şi învăţământ, poligoane experimentale şi staţii pilot pentru verificarea rezultatelor cercetării, colecţii ampelografice cu peste 1000 soiuri din sortimentul naţional şi mondial  şi ferme pilot (100 ha);

¨    Bibliotecă cu peste 14.000 volume, din care 175 periodice;

¨    Laboratoare pentru verificarea calităţii produselor vinicole destinate consumului intern şi exportului;

¨    Sală de conferinţe (250 locuri).

Sala degustari

Sala degustari

Obiectivele activităţii de cercetare au vizat în permanenţă rezolvarea problemelor stringente ale sectorului viti-vinicol şi creşterea capacităţii sistemului de cercetare-dezvoltare de a difuza şi transfera rezultate şi cunoştinţe către agenţii economici beneficiari, în scopul realizării obiectivelor strategice ale MADR privind dezvoltarea sectorului viti-vinicol naţional.

Direcţiile de cercetare se referă la:

–          genetica şi amelioarea sortimentului viticol;

–          producerea materialului săditor viticol,,certificat’’ liber de virusuri şi fitoplasme;

–          tehnologii de cultură pentru strugurii de masă şi vin;

–          tehnologii de obţinerea vinurilor şi băuturilor provenite din struguri şi vin;

–          valorificarea subproduselor rezultate din procesul de vinificaţie.

Colectivele de cercetare activează pe diferite profile: genetică şi amelioare, producerea materialului săditor viticol, biotehnologii, agrotehnică, protecţie fitosanitară, irigaţii, mecanizare, ecologie, fiziologie şi biochimie, agrochimie (nutriţie, fertilizare), tehnologia vinului, chimia şi microbiologia vinului, valorificarea produselor secundare provenite din vinificaţie, economie viticolă.

La nivel zonal Institutul deserveşte activitatea viti-vinicolă din cadrul podgoriei Dealu Mare, una dintre cele mai mari podgorii din ţară (aproximativ 15 mii ha), urmărind implementarea celor mai noi tehnologii de cultură a viţei de vie, de valorificarea a producţiei de struguri prin vinificare şi de diversificare a gamei de produse viti-vinicole atât în cadrul societăţilor comerciale cu profil viti-vinicol cât şi mai recent, în cadrul producătorilor privaţi din zona de influenţă.

Prin activităţile de extensie, consultanţă şi îndrumare tehnică realizate Institutul contribuie la implementarea, atât la nivel zonal cât şi naţional, a politicilor Ministerului Agriculturii în domeniul viticulturii şi vinificaţiei cuprinse în ,,Strategia de dezvoltare a sectorului viti-vinicol din România”, elaborată pentru diferite intervale de timp.

Principalele activităţi de consultanţă şi transfer tehnologic se refera la:

-Sprijinirea actiunii de înfiinţare de plantatii viticole in cadrul programelor de reconversie si restructurare prin efectuarea de servicii stiintifice si tehnologice;

-Organizarea de câmpuri experimentale, loturi demonstrative, statii pilot, privind tehnologiile moderne de cultură a viţei de vie şi de vinificare a strugurilor;

Organizarea unor manifestări, expoziţii şi simpozioane pentru producatorii particulari si societatile comerciale cu profil vitivinicol;

– Publicarea unor articole stiintifice şi a unor broşuri tehnice pe probleme secvenţiale ale tehnologiilor de cultură a viţei de vie şi ale tehnologiilor de vinificare;

– Participarea la elaborarea unor acte normative în domeniul producţiei vitivinicole;

 

Departamentul de dezvoltare al ICDVV Valea Calugareasca cuprinde doua baze experimentale pilot de viticultura, o baza pilot experimentala pentru producerea materialului saditor viticol si o baza experimentala de vinificare.

In cadrul celor doua baze sunt in exploatare 88 ha plantatii viticole cu soiuri pentru struguri de vin.

Procesarea strugurilor se realizeaza la baza experimentala de vinificare, care are o capacitate de aproximativ 250 vag. In cadrul acesteia sunt aplicate în condiţii de producţie tehnologiile din domeniul vinificaţiei elaborate în cadrul departamentului de cercetare in vederea cresterii calitatii si asigurarii constantei calitatii vinurilor.

Sectorul de dezvoltare produce anual cca 450-500 tone struguri pentru vin din soiuri si clone româneşti realizate de cercetarea vitivinicola româneasca si din strainatate, adaptate/zonate centrului viticol Valea Calugareasca.

Sortimentul de vin alb este constituit din Feteasca regala, Riesling Italian, Sauvignon si Vin alb din struguri negri iar sortimentul de vin rosu din Cabernet Sauvignon, Merlot si 5 sortimente de vin rosu realizate din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund mare, Blauerzweigelt, Feteasca neagra, Pinot noir si Novac. Vinul roze a fost realizat din soiul Cabernet Sauvignon.

Institutul are in stoc 48930 sticle imbuteliate cu vinuri rosii precum si 27687 sticle de colectie.

Anual sunt valorificate prin livrare cca. 550.000 litri de vin de diferite categorii si tipuri prin cele doua magazine proprii , targuri si diferite societati comerciale.


5 responses to “Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificatie Valea Cãlugãreascã

 1. Borghina spune:

  As doriti să știu cînd aveți disponibil de vînzare soiul negru aromat

 2. Borghina spune:

  Dacă e disponibil vin pînă la dumneavoastră

 3. Borghina spune:

  Sînt din comună vurpar județul sibiu aș încerca să văd dacă se aclimatizeaza aici mai am niste soiuri bianca aromat de cserkezi splendid nero și le merge bine de tot din cîte știu negru aromat e derivat din cabernet și e un soi rezistent

 4. Dr.ValeriuPopescu spune:

  Numele meu este Dr.Valeriu Popescu
  Pagina mea :www.drvaleriupopescu.com
  De acolo puteti cobora o carte pe care am redactet-o La Chisinau:
  CULEGERE DE SFATURI PENTRU UN OM DE LUME.
  Daca aveti coüpii coborati-o.
  Am donat-o tuturor liceelor si din Moldova!

  Am si o intrebare pentru specialistii Dumneavoastra:
  -Am primit prin amabilitatea unui coleg Medic Dr.Adrian Mustata
  3 Butasi de MUSCAT HAMBURG
  Eu am si o MISCHUNICA de 30 de ani
  Intrebarea mea :
  Muscat Hamburg are acum 3Ani.
  Cand voi putea altoi sau mai bine zis cand voi avea voie sa folosesc un altoi de la tanara MUSCAT HAMBURG?
  Eu am fost foarte bine primit de Societatea de Chirurgie Estetica din Moldova!
  Sunt MEMBRU DE ONOARE si sunt foarte Mandru!
  Va multumesc pentru raspuns!!!
  ValeriuPopescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: